Zwitserland - Duitsland I (Basel)

1 - 10 11 - 20 21 - 30 31 - 40 41 - 50 51 - 60 61 - 70 71 - 80 81 - 90 91 - 100

Zwitserland-Duitsland, Basel/Riehen I
Basel staat al lang op m'n lijstje en steeds kwam het er maar niet van.
25 jaar geleden, dat was nog voor ik grenspalen zocht, verkeerde ik al vaak in het grensgebied Duitsland, Frankrijk, Zwitserland. Ik was toen vrachtwagenchauffeur en reed toen met stukgoed tussen de Nederlandse en Belgische havens en Zwitserland. Vaak oponthoud aan de grens, lange wachttijden op vracht, en dat dan enkele jaren week in week uit, zorgden ervoor dat ik het gebied rond Basel al aardig kende.
Ooit in 2003, tijdens vakantie op doorreis naar Italië had ik het plan gevat aan deze reeks te beginnen. We hadden een extra dag in Basel gepland om daar wat zaken te bezichtigen. Op het programma stonden het Goetheanum in Dornach, het Kunstmuseum en wat shoppen in Basel. Vrouw en kinderen vonden een kleine grenspalentocht maar niets, maar ze wilden dan toch wel een uurtje mee na de eerder genoemde bezoeken.
Het werd geen succes, het was een bloedhete dag en in de auto lagen etenswaren omdat we net voor de grenspalentocht nog wat boodschappen voor de volgende dag hadden gedaan. Toen ik de eerste grenssteen niet meteen kon vinden (Gs 3) zei ik 'laat maar' en maakte rechtsomkeer naar het hotel. Vrouw en kinderen verdwenen naar het zwembad, ik staarde de rest van de middag wat gedesillusioneerd voor me uit.
Bijna jaarlijks passeer ik Basel nog per auto van of naar een vakantiebestemming. En altijd droom ik dan weer weg, in lijdzame stilte.
Nu, ruim 10 jaar na die eerste mislukte tocht, kom ik voor m'n huidige werk wel eens in of langs Basel. Dat biedt nieuwe kansen.

Ooit zou ik alle gp's rond Zwitserland wel eens willen zoeken. Het moeten er vele duizenden zijn. Een levenswerk! Als de afstand NL -> CH niet zo groot was en ik in het leven met niets of niemand rekening hoefde te houden, zou ik er vandaag nog aan beginnen. Maar ja, zo zit mijn leven gelukkig niet in elkaar want een dergelijke levensstijl brengt ook grote bezwaren met zich mee. Het zou een project zijn dat je naar de vreemdste plekken drijft: bergtoppen, onherbergzaam terrein. Een blik op de kaart leert dat het onbegonnen werk is en dat mijn leven te kort is dat nog voor elkaar te krijgen. Maar dat weerhoudt me er niet van een begin te maken.
En dat begin maakte ik op 24 juni 2013 toen ik voor mijn werk naar Bern moest en een vrije middag in Basel kon doorbrengen. Ik begon bij Gs 5, bij de grensovergang Otterbach omdat mijn trein daar vlakbij stopte (Basel Badisch Bahnhof) en ik vanaf het station daarheen kon lopen. Het begon met een teleurstelling: gs 5 en gs 6 waren onvindbaar. Ook Gs 8 en 10 vond ik niet. Nou ja, het begin is er nu! Ik eindigde de tocht in Riehen.


Grenssteen 5
De kaart geeft duidelijk aan waar deze grenssteen moet staan: op de hoek van de spoordijk en het weggetje dat onder het spoorviaduct naar de grensovergang Otterbach loopt. Maar helaas, niets te vinden. De grens staat wel fraai aangegeven hier.

Grenssteen 6
Ook hier geen succes. De grenssteen zou achter wat grensgebouwtjes moeten staan ergens tussen het talud en akkers. In plaats van een plaatje daarvan een foto van de strepen op het asfalt die vermoelijk het grensverloop aangeven bij grensovergang Otterbach.

Grenssteen 7
Eindelijk succes. Verscholen tussen wat armoedige percelen met volkstuintjes. Een bezitter (of was het een bezitster, dat was niet duidelijk op te maken) van een volkstuintje was zo vriendelijk me te helpen. Hij/zij wist wel waar de steen stond. Op de achterkant is het jaartal (1908) te lezen. Op de voorzijde staat LG, ik neem aan dat dat staat voor LandesGrenze. Het nummer is niet leesbaar, de steen staat te diep in de grond.

Grenssteen 8
Ook weer niet te vinden! Moet staan aan de rand van de akker tegenover deze nogal afschrikwekkende gevangenis, die net in Zwitserland staat. Misschien beter te vinden in de winter.

Grenssteen 9
Voor het eerst een steen met een nummer! Bovendien voorzien van het wapen van Basel.
De grens maakt hier een hoek van 90 graden en loop een stukje langs het bos en gaat daarna over een akkerland.

Grenssteen 10
Helaas niet te vinden. Zou op een akker moeten staan, net als de volgende (11).

Door naar de grensstenen 11 - 20 >>

1 - 10 11 - 20 21 - 30 31 - 40 41 - 50 51 - 60 61 - 70 71 - 80 81 - 90 91 - 100